Z dětského hřiště na byznys meeting: Pomáhám měnit Moravskoslezský region

Cesta Hany Sotoniakové dobře ukazuje rozmanitost práce ve Frank Bold. Z mladé stážistky se nejdřív stala právnička neziskového týmu, která se vypracovala až na vedoucí advokátního týmu ve Frank Bold Advokáti. Dnes má Hanka po rodičovské dovolené a jako senior konzultantka se stará o rozvoj advokátní kanceláře v Moravskoslezském kraji.

Čemu se dnes ve Frank Bold Advokáti věnuješ? 
Rozvoji příležitostí a vztahů. Starám se o klienty a o to, co potřebují. Jsem takový most mezi nimi a našimi právníky. Vymýšlím s klienty strategii nebo jak by řešení jejich potřeb mohlo vypadat a zprostředkovávám jejich zadání kolegům, kteří jim pak dodají expertní vstupy a pomůžou s jejich plány nebo problémy.

Co je na tom pro tebe zajímavé?
Baví mě vymýšlet a rozjíždět nové projekty, třeba přemýšlet, koho by mohlo zajímat nové školení nebo webinář, který chceme dělat. Často vidím příležitost tam, kde ji jiní nevidí. Dokážu se na věci dívat optikou klienta a mluvit jeho řečí spíš než jako právník. To všechno při své práci využiju. Baví mě to, je to výborná zkušenost a taky je to práce, kterou šlo skloubit s rodičovskou dovolenou a dnes s péčí o malého syna. Než jsem na rodičovskou dovolenou odcházela, vedla jsem jeden z našich advokátních týmů a už tehdy jsem přinášela “customer oriented” přístup. Byznys je podle mě hodně o vztazích.

Byla jsi první právnička Frank Bold v Ostravě, s tvým příchodem vznikla ostravská pobočka. Je ti Moravskoslezský region blízký?
Vyrostla jsem ve Slezsku, bydlím v Ostravě, mám tu hodně kořenů, takže zdejší mentalitě rozumím. Vnímám náš region tak, že historicky jsou zde lidé naučení pracovat. Občas si musí věci vydřít, ale ví, že je to lepší, než usnout na vavřínech. Samotná Ostrava jako srdce regionu je hodně dynamická a plná příležitostí do budoucna. To vše je mi blízké.

Promítají se specifické problémy a potřeby regionu i do tvé práce? Co klienti řeší jiného ve srovnání s dalšími kraji?
V minulosti jsem právně pomáhala klientům třeba s odstraněním těžních věží na dole Frenštát nebo jsem se věnovala zlepšování velmi špatné kvality ovzduší v Ostravě. Dnes se v kraji hodně investuje do inovací, moderní energetiky, chystají se zajímavé projekty. I s přechodem od uhlí jsme nuceni spoustu věcí vymýšlet jinak, čeká nás transformace regionu. Napomáhá tomu nastavení financí z evropských fondů, které obzvlášť cílí na regiony, jako je Moravskoslezský kraj s ekonomikou historicky postavenou na uhlí, které postupně končí.

Součástí tohoto přechodu bude i obnova a oživení pohornické krajiny, dnes takové země nikoho. Výzvou bude vrátit krajinu lidem. Zachovat přírodu, kdy například z odkališť v mezidobí vznikly často vzácné biotopy. A přinést rozumné podnikání, který podpoří zaměstnanost a lidi v regionu. Hodně se to, zdá se, může dotýkat právě nové energetiky. I takové projekty dnes pomáháme konzultovat.

Ve Frank Bold Advokáti se hodně zabýváme udržitelným stavitelstvím. Tebe samotnou v právní praxi zajímá architektura a městský urbanismus. Proč je to dnes tak důležité?
Myslím, že prostředí, ve kterém žijeme, je pro lidi velmi důležité, i když si to neuvědomují. Vždy mě přitahovaly památky a design městského prostředí, aby bylo estetické, zároveň přinášelo lidem užitek a bylo dobrým místem pro život. Stavba přečká lidský život a když se udělá dobře, může dlouho pozitivně ovlivňovat okolí, spoluvytvářet živý organismus města. A já bych chtěla pomáhat stavět a realizovat věci, které tu budou déle než běžný supermarket. Ty s přidanou hodnotou, které přinášejí nejlepší řešení v daném čase a místě.

Pojďme se ještě vrátit k rodičovské dovolené a práci – jak se ti všechno dařilo a daří skloubit dohromady?
Upřímně – nebylo to lehké. Dopoledne jsem byla na dětském hřišti, doma dala dítěti bramborovou kaši, pak jsem se převlékla do černých šatů a běžela na byznys schůzku. Člověk si připadá trochu bláznivě, jak rychle překlikává mezi tak odlišnými světy. Chce to skoro superschopnost. Na druhou stranu třeba klienti, kteří věděli, že dítě mám, se na něj ptali a bylo to takové milé lidské povídání.

Pracovala jsem asi od synova roku a půl na čtvrt úvazek, hodně pomáhal manžel, který dvě tři dopoledne trávil se synem. Po rodičovské jsem začala pracovat víc, ale nechala jsem si zkrácený úvazek. Přišlo mi to jako dobrý postupný přechod, abych mohla skloubit práci a rodinu.

Co se pro tebe v práci po rodičovské dovolené změnilo?
Někdy pracovně vypadávám ze zajímavých projektů, kterých bych se za jiných okolností určitě účastnila. A je se mnou rozhodně menší zábava. Nemám čas „ztrácet čas“, chodit tolik s kolegy na obědy, nebo se potkávat po práci. Musím si vytvářet prostor na oba světy a všechno, co v nich potřebuju zvládnout. Vnímám, že to kolegové respektují. Někdy mi volali s omluvou, jestli mě neruší na hřišti. Současně si zvykli se mnou méně počítat třeba na odpolední porady, a pak je někdy překvapím, když se tam objevím. Člověk taky musí víc zabrat, aby měl podobné výsledky a příležitosti jako kolegové, kteří pracují na full-time.

Ve Frank Bold jsi letos 10 let. Když se podíváš zpět, co ses za ty roky naučila?
Že nic není nemožné – když si ve firmě řekneme, že něco chceme a začneme na tom pracovat, dokážeme to dotáhnout k výsledku. Hodně mě motivuje, když mám před sebou vizi, smysluplný cíl a práce není jen každodenní řemeslo. Člověk se většinou učí nejvíc, když vyjde z komfortní zóny. Já jsem se nejvíc naučila vždy, když byl projekt nebo případ zvlášť složitý nebo nějaká situace nepříjemná a i když se mi nechtělo, šla jsem do toho. Ve firmě zkoušíme nové věci a cesty, a tak se pořád posouváme. To mě baví, že se neustále učíme a nebojíme se nových pohledů na věc.

Jak se u nás pracuje?

Jakých hodnot se držíme?

Chceš u nás pracovat?

Podívej se, koho právě teď hledáme do týmu.

Frank Bold Advokáti, s.r.o.
Údolní 33, 60200 Brno
IČ: 28359640
www.budfrankbold.cz
www.fbadvokati.cz

Kanceláře

Brno – Praha – Ostrava – Krakov – Brusel

Náš tým

Kontakt

zamestnani@fbadvokati.cz

+420 773 748 284