Za lepší život ve městech. Pracuji s obcemi i developery na rozvoji

Václav Duda
Kvalita života dnes do velké míry závisí na tom, jak funguje město, ve kterém žijeme. Ve Frank Bold Advokáti jsme si toho moc dobře vědomi, a proto cíleně pracujeme na projektech, které mají městům pomoci k tomu, aby byl jejich provoz ekonomicky udržitelný a zároveň se staly příjemným místem pro život. Náš advokát Václav Duda, který působí již několik let v ostravské pobočce Frank Bold Advokáti, proto v praxi pomáhá městům nastavit pravidla pro investory nebo naopak developerům prosadit kvalitní projekt.
Hodně spolupracuješ s obcemi. Jaký případ se ti vybaví jako první?

Pracuji například na tom, abychom jedné obci vrátili její základní ústavně zaručená práva rozvoje svého území. Kolem jednoho těžařského závodu se v raných devadesátých letech vymezilo protihlukové ochranné pásmo, prostě ovál na mapě, ve kterém se nesmí nic stavět. Ochranné pásmo zasahuje celé území malé obce, kterou zastupujeme, a dodnes brání jakémukoliv jejímu rozvoji. Ta omezení jsou nepřiměřená. Situace se změnila a není třeba mít ochranné pásmo tak přísné. Dnes už je možné vymezovat nové zastavitelné plochy i v hlukově zatížených oblastech, pokud stavebník sám realizuje potřebná protihluková opatření, takové případy v ČR jsou.

Typický klient z řad samospráv ale předpokládám vypadá trochu jinak.

Vlastně ani ne. Obecně se věnujeme podpoře měst, která chtějí pracovat na svém trvale udržitelném rozvoji. Vícero obcím v Moravskoslezském kraji například pomáhám dobře si nastavit férové podmínky rozvoje. Typicky nastavit si spolupráci s investory, kteří do jejich území přicházejí se svými záměry. Ať už jde o zachování krásy přírody obcí v podhůří Beskyd, jako je Ostravice, Čeladná a Bílá, nebo třeba snahu vyhnout se obchodu s chudobou.

Jak vypadá taková pomoc obcím v praxi?

Pro Krnov například řešíme, jakým způsobem prodat obecní pozemky a bytové domy, které jsou jednou z mála velmi neutěšených lokalit na jejím území. Chtěli by najít investora, který by domy zrekonstruoval a pomohl tím pozvednout celou lokalitu. Vše je plně napojené na sítě a dobře připravené pro developera. Současně se nesmí stát, že tam nový vlastník jen opraví fasádu a postaví svůj byznys na doplatcích za bydlení.

Čím se dá zajistit, že se investor o nemovitost dobře postará?

Musí se dobře nastavit podmínky prodeje tak, aby ekonomicky dávaly investorům smysl a obec měla garance, že se oblast zvelebí a stane se tak v přiměřeném časovém horizontu. Lze ošetřit to, aby stavební úpravy odpovídaly potřebám lokality, investice například zahrnovala doplnění parkovacích míst nebo se pracovalo s prvky modrozelené infrastruktury. Podmínky prodeje současně nesmí být moc podrobné, aby nebyl prodej posuzovaný jako veřejná zakázka. O takovou administrativu města zpravidla nestojí, chtějí jen jistotu, že prodej nedopadne špatně. 

Na druhou stranu jsou i obce a města, která mají naopak bytový fond malý a řeší, jak domy od developerů naopak získat. Problémy a potřeby obcí jsou zkrátka různé.

S čím dalším se města a obce ozývají?

V principu chtějí zlepšit život v obci a zajistit menší zatížení blízkými provozy nebo rozvojem obce. I dnes se ještě řeší vznik satelitních městeček bez pořádného napojení, kde se obce potřebují s investorem domluvit alespoň na elementárním příspěvku na infrastrukturu. Dalším velkým tématem je turismus a apartmánové bydlení. Je hodně obcí, které nechtějí dopadnout jako Dolní Morava, přetížená extrémní koncentrací turistických atrakcí, které zasahují do krajiny i pohody bydlení místních. Přebujelé apartmánové bydlení zase vede k tomu, že se zdražuje bydlení, stálí obyvatelé si tam nemohou dovolit žít a odcházejí jinam. V důsledku může obec ekonomicky zkolabovat. 

Tyto věci pomáhá systémově řešit kvalitní území plán, zásady spolupráce mezi obcemi a developery a dobré investorské smlouvy. A také individuální pomoc s nastavením strategie a komunikace a vyjednáváním.

Znáš to i z druhé strany z pohledu developmentu?

Samozřejmě, s prosazením záměrů pomáhám i developerům. Aktuálně radím investorovi, který chce rekultivovat okrajový brownfield po bývalé vojenské základně a přetvořit jej v bydlení. Vztahy s vedením obce jsou narušené dřívějším jednáním a my se teď snažíme pomoct v tom, aby tam mohlo něco smysluplného vzniknout. Aktuálně jsme vyhráli u odvolacího řízení, které potvrdilo, že stávající stavby může investor rekonstruovat do dosavadního standardu a lze je využívat.

Co tě na té práci baví?

Mám radost, když se nějaké místo smysluplně rozvíjí. Když se podaří najít win-win řešení pro všechny strany, projekt se realizuje, povede a něco nového vznikne. V Ostravě a Moravskoslezském kraji jsme vděční, když nějaký projekt vzniká. Jsou regiony, kde je to jiné než v Praze a Brně, není tam taková kupní síla a hůře se realizují zajímavé rozvojové projekty tak, aby byly i ekonomicky úspěšné. Je za tím daleko více mravenčí práce.

Taky mě baví případy, u kterých se musím někam dál znalostně posunout.

Vybavíš si z poslední doby nějaký takový případ, který tebe samotného posunul?

Letos jsem připravoval ústavní žalobu na nastavení zemědělských dotací, které byly diskriminační pro malé zemědělce podnikající formou družstva. Nastavením různých parametrů došlo k tomu, že tento druh malých farmářů sdružených v družstvu bude znevýhodněn oproti jiným malým farmářům, přitom právě tuto formu spolupráce paradoxně EU podporuje. 

Bylo potřeba hodně si přebírat informace a ověřovat je, zorientovat se v situaci i ekonomicky a získat znalost trhu, abychom mohli službu poskytnout kvalitně. Malí zemědělci jsou už tak dlouhodobě pod tlakem kapitálově silných skupin na skoupení jejich půdy, což pak vede k tomu, že půdu vlastní investiční fondy, které pobírají dotace, a pozemky farmářům jen pronajímají. Když se sdruží do družstva, čelí dotační diskriminaci. Poradci jim říkají: tak se na oko rozdělte a budete v pohodě. To je ale obcházení problému a nikoliv jeho řešení.

→ Chceš se věnovat oblastem jako Vašek? Chceš se přidat do týmu? Podívej se, koho právě hledáme a dej nám o sobě vědět!

Jak se u nás pracuje?

Jakých hodnot se držíme?

Přečti si více
rozhovorů. příběhů. ze zákulisí našich kauz.

Táňa Pařízková

Advokátkou a manažerkou týmu: pomáhám kanceláři jít dopředu

Chceš u nás pracovat?

Podívej se, koho právě teď hledáme do týmu.

Frank Bold Advokáti, s.r.o.
Údolní 33, 60200 Brno
IČ: 28359640
www.budfrankbold.cz
www.fbadvokati.cz

Kanceláře

Brno – Praha – Ostrava – Krakov – Brusel

Náš tým

Kontakt

zamestnani@fbadvokati.cz

+420 773 748 284